Go to content
bitva, film Jan Žižka

Inspirace

Po stopách Jana Žižky aneb kde vznikal film

8. 9. 2022

Střední Čechy opět září na stříbrném plátně. Tentokrát v hvězdně obsazeném filmu Jan Žižka. Vydejte se v jeho stopách a poznejte filmová místa.

Co mají společného lomy Českého krasu, hrady Točník, Kokořín a Křivoklát, města Kolín a Nymburk, Brdy a Průhonický park? Všechna místa se objevují ve velkorozpočtovém dramatu o zrodu českého vojevůdce Jan Žižka, který spatřil světlo světa 8. září 2022. Producent a režisér Petr Jákl film produkoval spolu s hollywoodským kolegou Cassianem Elwesem.

Nechte se zavést na místa, na kterých hvězdy světové kinematografie po dobu 56 dnů natáčely, a ocitněte se v roce 1402, roce plném bouřlivých událostí.

 

Jan Žižka coby neznámý žoldák byl tehdy se skupinou dalších mužů najat na ochranu králova zástupce, prokázal skvělé strategické a bojové schopnosti, a byl tak pověřen službou pro samotného krále Václava IV. Zemi ovšem ve skutečnosti ovládal Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Pozdější nejslavnější husitský vojevůdce tak dostal delikátní úkol: unést jeho snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zapletl do vysoké politiky a neměl na vybranou: musel bojovat. Sílou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu se staly vášeň, vina, chtíč i pomsta.

Právě v této době se z nájemného žoldnéře stává legenda, a to je příběh, který režisér Petr Jákl se svým týmem do detailu a působivě zpracoval.

Za první klapkou ke středočeským lomům

natáčení filmu Jan Žižka v lomu Velká Amerika
i
Jan Žižka
Autor: Stanislav Honzík

První klapka padla po osmi letech důkladných příprav 17. září 2018 v lomu Velká Amerika. Natáčelo se ale také i v okolních lomech Českého krasu: Malé Americe, Homoláku a Na Chlumu. Většinu lomů si v Českém krasu prohlédnete pouze z výšky nebo můžete jejich již zarůstající torza obdivovat ze země. Výjimkou jsou lomy Malá a Velká Amerika, kde si můžete zarezervovat jedinečnou prohlídku jejich stylových systémů.

Tip na výlet: Obujte si turistickou obuv a projděte se po žlutě značené trase, která vede podél bývalého vápencového lomu, známého jako Velká Amerika aneb Český Grand Canyon. Pokračuje k lomům Mexiko a Malá Amerika a dál až na slavný hrad Karlštejn. Nechcete na Karlštejn a raději byste pokračovali po stopách filmu? Jděte po žluté stále dál, protáhne vás okolo bývalého lomu Homolák nedaleko Koněpruských jeskyní.

Cestou si můžete udělat odbočku na kopec nad Srbskem, kde se nachází lom Na Chlumu, proslulý výskytem hlaváčku jarního. I tam filmaři zavítali, aby dali vzniknout jedinečným scénám buď z Itálie nebo z okolí Žižkova rodiště, Trocnova.

Točník, Křivoklát a Kokořín: království filmařů

film Jan Žižka, Karel Roden, Michael Caine
i
Jan Žižka
Autor: Stanislav Honzík

Střední Čechy jsou královské! Coby lovecký hrad krále Václava IV. a částečně také jako hrad Jindřicha z Rožmberka si ve filmu zahrál Točník, který spolu se Žebrákem tvoří největší české souhradí. Jako hrad Rožmberka současně posloužil filmaři také hrad Kokořín, obklopený hlubokými lesy, ležící na ostrohu pískovcové skály nad Kokořínským dolem. Jeho počátky se datují do poloviny 14. století.

Tip na výlet: Až si užijete prohlídku kokořínských interiérů, nenechte si ujít procházky po okolí. Značená Máchova cesta vás dovede například k unikátním Kokořínským pokličkám a vy cestou budete moci přemýšlet o tom, které oko Žižkovi chybělo. Ani historikové v tom totiž stále nemají jasno.

Komnatami někdejšího loveckého sídla a královského hradu Křivoklát se procházelo nejen mnoho věhlasných panovníků, ale také filmových hvězd. Křivoklát si totiž ve filmu zahrál Pražský hrad i hrad krále Zikmunda. Vydejte se na jeho prohlídku a zjistěte třeba to, že zlatou éru zažíval za vlády Vladislava Jagellonského, který ho nechal přestavět ve stylu okázalé jagellonské gotiky. Učinil z něj tak jednu z nejhonosnějších panovnických rezidencí ve střední Evropě! V období husitských válek tu byly dokonce uschovány korunovační klenoty.

O tom, že je Křivoklát přitažlivou filmařskou lokací, svědčí dlouhá řada snímků, které mezi jeho zdmi vznikly: Anděl Páně, Třetí princ, Tři veteráni, Bathory, Princezna zakletá v čase, Wanted, Kletba bratří Grimmů a další.

Hrad Křivoklát je přístupný celoročně, a tak si jeho kouzlo můžete vychutnat i mimo sezónu, bez davů a hlasitého lomozu. Na velkém nádvoří se konají oblíbené tradiční akce, které svým kouzlem lákají návštěvníky ze všech koutů světa. Objevte ho také a přijeďte se podívat v době Velikonoc či adventu.

Jeskyně a lesy jako v 15. století

film Jan Žižka
i
Jan Žižka
Autor: Stanislav Honzík

Pro vznik filmu právě ve středních Čechách byly klíčové i přírodní lokace, lesy a jeskyně. Objevte filmová místa jako vrch Plešivec v Brdech. Na plátně a později na obrazovkách se objevují místní jeskyně, sloužící jako úkryt filmových vzbouřenců.

Tip na výlet: Vyšlápněte si na „Brdský Olymp“, jak se Plešivci přezdívá, a cestou se nechte unést kouzlem okolních skalisek s kamennými moři a viklanem, vyhlídek, jezírek i hradiště z doby bronzové. Ani ne 700 metrů vysoký kopec se tyčí nad Litavkou mezi Jinci, Hořovicemi a Hostomicemi a turistům má co nabídnout. Máte-li dost silné nohy nebo k výšlapu připravené horské kolo, můžete využít okružní naučnou stezku Z Jinec na Olymp Brd, která vás na svých více než 17 kilometrech provede městysem Jince se zámkem a hutnickou historií, Křešínem s přírodní památkou Na Horách chránící step s teplomilnými druhy rostlin, Rejkovicemi a po samotném Plešivci.

V poznání přírody „známé i neznámé“ můžete pokračovat v Průhonickém parku. Projděte se až do jeho odlehlé části, kde jste možná ještě nebyli. Právě tam se v lesích filmovým tvůrcům zalíbilo.

Věřte nevěřte: Praha v Kolíně a jeskyně v nymburském bazénu

natáčení filmu Jan Žižka v bazénu Nymburk
i
Jan Žižka
Autor: Stanislav Honzík

Není Praha jako Praha! Ta filmová je totiž z Kolína. Jan Žižka se natáčel uvnitř i v okolí nádherného kolínského chrámu svatého Bartoloměje, dominanty města. Nedávno celá oblast prošla citlivou obnovou a vás tu tak čeká kromě samotného chrámu od Petra Parléře také tajemná kostnice, zvonice s předměty z chrámové pokladnice, stará farní škola i voňavá bylinná zahrada.

V nedalekém Nymburce padly poslední klapky filmu, když se tam v prosinci 2018 v bazénu natáčely unikátní podvodní scény v uměle vytvořené jeskyni.

Tip na výlet: Váš výlet po středočeských městech tím ale končit rozhodně nemusí: navštivte také „Žižkovo město“ Čáslav. Filmařům se do noty sice nehodilo, ale památky na opakovaný pobyt husitského vojevůdce jsou v Čáslavi patrné na každém kroku: mají tu jeho pomník uprostřed Žižkova náměstí, Žižkovu bránu, Žižkovu síň i Žižkův háj v místě bývalých Žižkových kasáren. Vojevůdce, kterak se coby jeden ze dvou mluvčích táborských husitů účastní Čáslavského sněmu, si můžete prohlédnout na velkoplošné fresce na domě v Mahenově ulici.

Ocitnout se v prostředí hvězd. Ale jakých?

natáčení filmu Jan Žižka na Křivoklátě, Ben Foster
i
Jan Žižka
Autor: Stanislav Honzík

Srdcem filmu Jan Žižka je slavný hollywoodský herec Michael Caine, držitel dvou Oscarů, který ztvárnil fiktivní postavu pana Borše, pravé ruky krále Václava IV. a bojovníka za práva obyčejných lidí. Husitského vojevůdce hraje Ben Foster. Důležitou postavou, která zmítá historií i dějem velkofilmu, je Jindřich z Rožmberka, kterého ztvárnil známý německý herec Til Schweiger. Hlavní ženské role se ujala australská herečka a zpěvačka Sophie Lowe. Žižkova bratra Jaroslava hraje Angličan William Moseley, zápornou postavu Toraka ztělesňuje Dán Roland Møller. Z nejvýznamnějších českých herců se natáčení zúčastnili Karel Roden a Ondřej Vetchý, roli přijali také Jan Budař, Marek Vašut, Ben Cristovao a řada dalších. Nechybí ani atraktivní jména ze světa sportu jako Roman Šebrle, Lukáš Krpálek či David Svoboda.

Film je uváděn také v zahraničí, proto vznikaly dvě jazykové verze filmu i upoutávek. Ty jsou k vidění jak v originále s titulky, tak v českém dabingu, na kterém se kromě herců na plátně podíleli například Petr Lněnička, Nina Horáková, Martin Stránský, Michal Dlouhý, Václav Rašilov a další.

K filmu vznikla také kniha o Janu Žižkovi, jejíž součástí je rozšířená digitální realita. Čtenáři si mohou prohlédnout filmové lokality a díky 3D technologii se ocitnou na mnoha místech spolu s filmovými postavami.

Film musel svou premiéru v kinech, která nakonec padla na 8. září 2022, několikrát odložit kvůli vládním opatřením souvisejícím s pandemií koronaviru. Jedná se o dosud nejdražší český film s téměř půlmiliardovým rozpočtem. S produkčním štábem spolupracovala také Středočeská filmová kancelář.

Tohle stojí za to navštívit


Podobné články