Go to content
Hornické muzeum Příbram

Buďte v obraze

Den plný zábavy a kultury – Den Středočeského kraje!

27. 10. 2022

Dne 28. října se již tradičně uskuteční Den Středočeského kraje. Muzea, galerie a další objekty při té příležitosti připravují bohatý program pro návštěvníky všech věkových kategorií.

Kulturní instituce lze často navštívit zdarma nebo za symbolické vstupné. Kde se co chystá? Inspirujte se a užijte si kulturou nabitý prodloužený víkend.

Hornická města, hornická tematika

Hornický skanzen Mayrau – Kladno
i
Hornický skanzen Mayrau – Kladno
Autor: Ondřej Soukup

Hornické muzeum Příbram si letos připravilo Havířské šprýmování. V areálu Ševčinského dolu na Březových horách si na své přijdou děti i dospělí. Program je inspirovaný prací, běžným životem i radovánkami březohorských havířů.

V hornickém městě Kutná Hora se letos můžete vydat na výstavu anebo se zúčastnit workshopu s názvem Kamera obscura v Českém muzeu stříbra –⁠ na Hrádku. V Tylově domě se můžete zúčastnit komentované prohlídky výstavy Kutná Hora četnická, v Kamenném domě si prohlédnete výstavu Čaj a stříbro.

Vraťme se do dolu. V Hornickém skanzenu Mayrau nedaleko Kladna vás letošní Den Středočeského kraje zavede do pravěku. Připraveny jsou dílničky pro děti, komentované prohlídky výstavy Paleoart i komentovaná exkurze na odval dolu Mayrau spojená se sběrem zkamenělin.

Slyšíte hudební tóny?

Jižní křídlo zámku Vlašim s věží, park
i
Jižní křídlo zámku s věží
Autor: František Ortmann

Prožijte sváteční den v doprovodu hudby. V Památníku Antonína Dvořáka je odkaz mistra všudypřítomný. V pátek 28. 10. navíc budete mít možnost setkat se s ředitelem památníku, zúčastnit se výtvarné dílny pro děti i ostatní hravé návštěvníky, vyrazit na komentovanou procházku po okolí, užít si loutkové divadlo, slavnostní otevření nové výstavy Vodníci anebo po celý den také komentované prohlídky zámku.

Koncert se při příležitosti Dne Středočeského kraje chystá v Muzeu Podblanicka, na zámku ve Vlašimi.  Na akordeon zahraje Viktor Stocker, na elektrické piano a na saxofon Zdeněk Kopecký, zazpívá Kateřina Ševidová. Využijte také možnosti navštívit všechny stálé expozice, výstavy, zámecké sklepení i vyhlídkovou věž po celý den za symbolické vstupné 1 korunu.

V Regionálním muzeu Mělník proběhne křest nového CD sboru Chrapot. Těšte se také na program k výstavě Teritoriem vlků, přednášku Jak jsem potkal vlky nebo rodinnou hru a komentovanou prohlídku k výstavě Jan Jindřich Lucemburský. 

A kam dál? Možnosti nekončí…

Muzeum Českého krasu Beroun
i
Muzeum Českého krasu Beroun
Autor: Ondřej Soukup

Jak si jen vybrat? Kdyby se tak člověk mohl rozkrájet… Veselo a poučně bude také v Berouně. Muzeum Českého krasu zaručuje vstup do všech svých objektů za symbolickou 1 korunu. Podíváte se do Jenštejnského domu v Berouně nebo do místního Geoparku Barrandien či do Horní brány, do Muzea Hořovicka v Hořovicích i do Městského muzea v Žebráku.

Chystá se také Den s geologemzážitkový program pro děti a dospělé s rýžováním českých granátů, rozkopáváním kalcitu, promítáním geologických videí a animací či ukázkami hornin anebo čtením z kamenů. Poučná bude komentovaná vycházka pro děti Krok za krokem Berounem a nadchne vás i Zábavné putování po hořických památkách – vycházka s pracovním listem, zajímavostmi a herními úkoly pro děti i dospělé.


Podobné články