Go to content
hrad Český Šternberk

Počasí

Úterý 30.04.

22 ° C

Středa 01.05.

20 ° C

Čtvrtek 02.05.

17 ° C

Pěší výlety

Z Kácova na hrad Český Šternberk

Na celkem 13kilometrovém úseku se chvilkami pořádně zapotíte. Přesto trasu zvládnout i ti méně trénovaní. Zpět do Kácova se svezete vlakem po trati Posázavského pacifiku.

Na středně náročné trase si vystačíte jen s jednou barvou turistického značení. Červená vám chvílemi dá trochu zabrat, ale pohádkový cíl všechno vynahradí. Hrad Český Šternberk dodnes vlastní rod, který ho v polovině 13. století založil.  

Výlet začíná v Kácově, oblíbeném vodáckém letovisku. Zdejší dominantou je jednoduchý barokní zámek, ve kterém je obvykle k vidění expozice historických radiopřijímačů a historie Kácovska. Přes řeku se v Kácově dostanete suchou nohou po mostku nebo mokrou nohou brodem u kácovského pivovaru. 

  • Tip pro vás: Aktuálně je zámek nepřístupný z důvodu rozsáhlé rekonstrukce, a tak se vydejte k břehu Sázavy do proslulého kácovského pivovaru s pivovarskou restaurací Šalanda a možností exkurze do výrobny. Tradice výroby piva v Kácově sahá až do 15. století.  

Červená značka vás provede celým Kácovem. Za rekreačně-sportovním areálem budete dál pokračovat lesní stezkou a přes pole do Pelíškova Mostu. Kdysi tu opravdu stával dřevěný most, ale v roce 1845 ho strhla povodeň. Dál se nechte vést po stezce lesem a mezi loukami kolem osady Mazourov až k Soběšínu, kde se můžete přes most vydat na obhlídku původně románského kostela sv. Michaela archanděla. Za Soběšínem pak opustíte řeku Sázavu a cesta vás na chvíli zavede do údolí říčky Blanice.  

  • Tip pro vás: Pokud si rádi pochutnáte určitě zavítejte do Motorestu U rybiček, kde připravují nejen vyhlášené rybí speciality z několika druhů ryb. Najdete ho na břehu Brtnického rybníku. 

V závěru trasy půjdete nad údolím Brtnického potoka kolem barokní sochy sv. Vendelína, až dorazíte k objektu Hladomorny, což byla předsunutá bašta, která kdysi chránila jižní přístupovou cestu k hradu Český Šternberk. Dnes je volně přístupná a nabízí zajímavý výhled do údolí řeky Sázavy a částečně i na samotný hrad Český Šternberk. Ten už je vzdálený jen, co by kamenem dohodil. 

Po prohlídce téměř až zámeckých místností, dobijete své baterky v restauraci Pod Hradem. Během letní sezóny je u řeky v provozu netradiční foodtruck Sázavský Kraken. Pro cestu zpět využijte vlak, který vás celou cestu poveze podél řeky. Vlakovou zastávku najdete jen přes řeku. 

Začátek trasy:

Kácov

Délka trasy:

13,5 km

Časová náročnost:

4 hodiny

Konec trasy:

Český Šternberk

Převýšení:

+79 m

Exportovat trasu do gpx

Mohlo by vás zajímat