Go to content
Čokoláda Lidka

Inspirace

Čokoláda: od pralinek po bean-to-bar

23. 10. 2025

Čokoláda – už samotné slovo nás pohladí po duši a polechtá na jazyku. S čokoládou má většina z nás spojené příjemné pocity. A aby ne, vždyť ta kvalitní obsahuje přírodní látky, které je v nás probouzejí. Není proto divu, že je nejoblíbenější sladkostí světa. Každý rok se jí na světě sní kolem 8 milionů tun.

Skutečnými milovníky čokolády jsou Švýcaři, kteří za rok snědí v průměru 11 kg čokolády na osobu, tj. 110 běžných tabulek. Na paty jim dýchají Němci se svými téměř 9 kilogramy a Rakušané s 8 kily spořádané sladké pochoutky za rok.

Češi se pohybují v evropském průměru: sníme 4 kila čokolády ročně. Pro srovnání, světový průměr je pouhý 1 kilogram snědené čokolády za rok.

Café Dačický
i
Café Dačický
Autor: Ondřej Soukup

Čokoláda je láska

A proč ji tak milujeme? Může za to fenyletylamin, kterému se také říká hormon lásky a štěstí. Ten se uvolňuje v mozku také když jíme čokoládu, a díky němu zažíváme pocity euforie, štěstí a přísun energie.

A to není jediný efekt. Vysoký podíl kakaa, to je to, oč tu jde. Kakao je totiž přírodní superpotravina plná flavonoidů a fenolů, což jsou antioxidanty, které posilují imunitu a chrání zdraví. S každým čtverečkem dobré čokolády do sebe dostanete také spoustu minerálů jako hořčík, mangan, měď, železo a možná překvapivě i hodně vlákniny.

Proč je tedy čokoláda na seznamu hříchů? Za její špatnou pověst může velké množství cukru, tuků a zbytečných přídatných látek, které obsahuje průmyslově zpracovaná čokoláda.

Když ale ochutnáte tu opravdu kvalitní, vyrobenou metodou bean-to-bar, přenesete se do jiného vesmíru. Zjistíte, že kromě sladké a hořké chuti skrývá i spoustu dalších tónů, tak jako víno či kvalitní káva.

Čokoláda Lidka
i
Čokoláda Lidka, Kutná Hora
Autor: Dagmar Malinová

Jak poznat kvalitní čokoládu

Čokoláda je jako víno – čím víc o ní víte, tím víc si ji dokážete vychutnat. A zatímco obal může být krásný na čemkoliv, pravá kvalita se skrývá uvnitř. Tady je pár tipů, podle kterých ji bezpečně poznáte:

Podívejte se na složení

Kvalitní čokoláda začíná u surovin. Na prvním místě by mělo být kakaové máslo a kakaová hmota, nikoliv cukr či palmový tuk. Čím kratší je seznam ingrediencí, tím lépe. Ideální tmavá čokoláda má alespoň 60–70 % kakaa.

Vnímejte vzhled a lesk

Pravá čokoláda má přirozený, hedvábně lesklý povrch. Pokud je matná, šedivá nebo na ní vidíte bílé mapy, mohla být špatně skladovaná nebo přehřátá při výrobě. Chuť pak bývá mdlá a textura už není hedvábná.

Čokoláda Lidka
i
Muzeum čokolády a čokoládovna, Kutná Hora
Autor: Dagmar Malinová

Poslechněte si „lusk“

Zlomte kousek. Kvalitní čokoláda luskne čistým zvukem, zatímco ta obyčejná se spíše láme nebo drobí. Je to znamení správného temperování – tedy zahřátí a zchlazení čokolády při výrobě tak, aby získala ideální texturu.

Nechte ji pomalu rozpustit

Nespěchejte. Nechte kousek rozplynout na jazyku – čokoláda by měla tát rovnoměrně, s postupně se rozvíjející chutí (nikoli jen sladkostí). Kvalitní kousek chutná i několik sekund po spolknutí.

Sledujte původ kakaa

Stejně jako víno i kakao má svůj terroir. Zajímavé čokolády uvádějí zemi, někdy i oblast původu kakaových bobů (např. Ghana, Ekvádor, Madagaskar). To prozradí, že výrobce dbá na transparentnost a kvalitu surovin i fair-traide přístup k pěstitelům.

Bean-to-bar, doslova „od bobu po tabulku“. Tak jsou označovány čokolády, které výrobce vyrábí kompletně celé sám – od zpracování kakaových bobů až po hotovou tabulku čokolády. To znamená, že si sám vybírá a dováží kakaové boby, často přímo od farmářů. Boby potom sám praží, mele a vyrábí z nich čokoládovou hmotu. A sladkým závěrem celého procesu jsou hotové tabulky čokolády nebo třeba pralinky.

Čokoláda Lidka
i
Čokoláda Lidka
Autor: Dagmar Malinová

Kam za dobrou čokoládou

Láká vás poznat čokoládu víc, než jen jako běžnou tabulku ze supermarketu? Naplánujte si čokoládový výlet!

Lidka v Kutné Hoře

Kutná Hora je bezesporu krásné historické město. A také voní po čokoládě. Před více než 100 lety tu byla založena velká továrna na čokoládu. Vrtochy dějinných událostí zanikla, dnes ale můžete čokoládu s názvem Lidka ochutnat znovu, nedaleko chrámu svaté Barbory, v Muzeu kutnohorské čokolády a čokoládovně. Její výrobu tu v malé manufaktuře před nedávnem oživili manželé Bartošovi. Specialitou jsou čokolády s příchutí ovocných pálenek a také čokolády s ovčím či velbloudí mlékem.

Vyhlídka sv. Jakuba, Kutná Hora
i
Vyhlídka sv. Jakuba, Kutná Hora
Autor: Dagmar Malinova

Malé muzeum představuje slavnou historii kutnohorské čokoládovny, uvidíte původní obaly i reklamní plakáty, dokonce si přivoníte k originálním, dosud nesnědeným, téměř stoletým čokoládám.

A co by to bylo za čokoládové muzeum bez ochutnávky – v Kutné Hoře zažijete klidně i komorní degustaci pro dva při svíčkách, ale také tematické degustace či třeba párování rumů a čokolády.

Čokoládová republika

Pokud je vám tohle málo, vydejte se do Kutné Hory na podzim. Tehdy tu totiž zažijete čokoládové nebe. Muzeum kutnohorské čokolády pořádá festival pod názvem Čokoládová republika, na který se sjedou výrobci bean-to-bar čokolád z celé země. K tomu spousta degustací, doprovodný program a zábava.

Dětská prohlídka na zámku Loučeň, knížecí tabule v zámecké jídelně
i
Zámek Loučeň
Autor: Veronika Zelendová

Za čokoládou na zámky

Ušlechtilá cukrovinka, kterou čokoláda bezesporu je, si dobře rozumí s nádherným prostředím zámků. Ideální spojení na výlet.

Francisca na Konopišti

Když přijdete na zámek Konopiště, možná vás na nádvoří překvapí sladká vůně. Přímo tady se totiž vyrábějí pralinky a čokoláda Francisca chocolatier. Navazují na dávnou rodinnou tradici a jejich originální kousky zdobí třeba motivy zámku.

Loučeň plná čokolády

Prohlídka zámku, která bude děti zaručeně bavit. Taková vás čeká na zámku Loučeň nedaleko Nymburka. Během oblíbené Čokoládové prohlídky se dozvíte, kde se na světě vzala čokoláda a jak se vyrábí. A kromě povídání vás čeká i čokoládové ochutnávání.

Čokoládová zábava na celý den

Pořádně si pohrát s čokoládou? To je lákavá výzva nejen pro děti.

Srdce, zámek Průhonice, Průhonická park
i
Zámek Průhonice
Autor: Aleš Motejl

Chocotopia v Průhonicích

Chcete-li si s čokoládou užít i spousty zábavy, vyrazte do zážitkového centra Chocotopia v Průhonicích. A nejen zábava vás tu čeká. Poznáte celý proces vzniku čokolády, od pěstování kakaovníků až po hotovou tabulku čokolády. Na kakaové plantáži se potkáte s živými papoušky, prohlédnete si historické stroje a za skleněnou stěnou uvidíte práci skutečných chocolatiérů. A k tomu ochutnáte nejrůznější druhy čokolády a třeba i nápoj dávných Mayů.

Staňte se chocolatierem

Láká vás práce chocolatiéra – mistra čokolády? Tady si ji můžete vyzkoušet. Na čokoládovém worshopu nejen, že si sami vyrobíte třeba adventní kalendář, ale hlavně si užijete spoustu zábavy, ať už s dětmi nebo s přáteli.

Po čokoládě trochu pohybu

Trápí vás výčitky z mlsání v Chocotopii? Vydejte se na procházku do nedalekého Průhonického parku. Je otevřen celoročně a v každém ročním období má své neopakovatelné kouzlo.

Už vás honí mlsná? Přidejte si do itineráře výletu i čokoládovou zastávku. Dejte si hrnek horkého kakaa, prohlédněte si ruční výrobu a třeba si odvezte domů pár kousků sladkého štěstí. Protože život je příliš krátký na špatnou čokoládu.

Tohle stojí za to navštívit


Podobné články