Go to content
Broušení skla – sklárna Ruckl Nižbor

Buďte v obraze

10 tipů, kde vyzkoušet tradice

5. 4. 2022

Ve středních Čechách se navazuje na nedocenitelnou hodnotu tradice. Chce to odvahu, šikovné ruce, vytrvalost a píli, ale s láskou všechno jde. Objevte kouzlo tradice i vy! Ať už se vydáte za jedinečným českým křišťálem, do svíčkárny, za keramikou, voroplavbou, chutí čokolády anebo třeba hořkým pivem, tradici okusíte na vlastní kůži a odnesete si jedinečný zážitek. Přijměte minimálně 10 tipů, kde tradice potkat a vyzkoušet.

Výroba ve sklárně Ruckl v Nižboru

1. Český křišťál: křehká krása, pevná tradice

Ve středních Čechách se dá zkoumat křehká krása sklářských výrobků hned v několika sklárnách – a nejen v nich. Zavítejte třeba do rodinné sklárny Rückl v Nižboru, která je synonymem prvotřídního broušeného křišťálu už od roku 1846. Při komentovaných prohlídkách se dozvíte vše o jednotlivých fázích i tradičních technikách výroby skla. Zájemci si mohou dokonce sami vyzkoušet práci brusiče.

Oči vám budou přecházejí také v Centru sklářského umění v Sázavě. Z chátrající technické památky, Huti František, kterou v roce 1882 nechal postavit nedaleko místního kláštera Josef Kavalír, se stalo místo s největší vystavenou sbírkou moderního skla na světě. Zapsat se můžete také do některého z pořádaných sklářských kurzů.

Práce na hrnčířském kruhu, Centrum řemesel Ostrá

2. Hrnčířství v Berouně aneb jak vypadá znovuobnovená tradice

Poznejte v Berouně znovuobnovenou tradici! Berounští hrnčíři byli proslaveni svou šikovností široko daleko již ve středověku. K rozmachu keramického řemesla pak došlo zejména na přelomu 16. a 17. století. A právě na tuto tradici místní opět navazují. Již od roku 1997 se ve městě pořádají oblíbené hrnčířské trhy. Od roku 2015 také můžete navštívit celoročně otevřené Muzeum berounské keramiky se zajímavou expozicí, která vás do tajů zdejší keramiky zasvětí. Co ji charakterizuje? Červené až červenohnědé zbarvení a bílé či zelené zdobení. Máte-li zájem, můžete se v místní dílně stát hrnčířem. A to jak na pár minut či hodin, tak díky některému z pořádaných dlouhodobých kurzů i (skoro) napořád. Už vyhrnujete rukávy?

3. Cvokaře znáte?

Znáte cvokařské řemeslo? Sice už dávno neexistuje, ale byla by škoda na něj zapomenout. Cvokaři byli vlastně drobní kováři, kteří se specializovali na výrobu mnoha druhů hřebíků a cvočků. Ve Starém Rožmitále se bouchání kladivem kdysi ozývalo snad z každého druhého stavení. Dnes se v Rožmitále pod Třemšínem za poznáním cvokařského řemesla můžete vydat do celoročně otevřeného muzea, které nikde jinde v Evropě a nejspíš ani na světě nenajdete.

Expozice Knihtiskárna Kutná Hora

4. Přivoňte k tiskařské černi a vytiskněte si pohlednici

Kutná Hora se může pochlubit bohatou tradici místních knihtiskáren. Přes 500 let historie knihtisku objevíte v expozici v místní Knihtiskárně – Muzeu Kutná Hora. Žádný nápis „nedotýkat se“ v něm přitom nepotkáte. Naopak! Všechny exponáty si můžete prohlédnout pěkně zblízka, osahat si je a některé si také sami vyzkoušet. Kdo chce přivonět k tiskařské černi hodně zblízka, může si ručně vytisknout vlastní pohlednici na sto let starém stroji. Jdete do toho?

Výroba kosmetiky

5. Provoněný zážitek

Ve svíčkárně, mýdlárně, pastelkárně a výrobně kosmetických přípravků Rodas v Šestajovicích nestojí veškerá práce jen na místních lidech. Na veřejnost tu čeká zážitková výroba. Vyzkoušejte si různé místní výrobní dílny, ve kterých si sami vyrobíte a ozdobíte svíčky, mýdla, koupelové soli, voskové pastelky, a také třeba perníky či belgické čokolády. Na vlastní kůži si osaháte tradici, odvezete si ručně vyrobené skvosty a příjemná vůně vás bude ještě dlouho doprovázet.

Výroba mýdla, Centrum řemesel Ostrá

6. Řemesla všeho druhu autenticky a vlastníma rukama

Umění řemeslníků všeho druhu nejen uvidíte, ale také si na vlastí kůži vyzkoušíte ve vesnici umění a řemesel Botanicus Ostrá poblíž Lysé nad Labem. Seznámíte s dráteníkem, hrnčířem, provazníkem, mýdlařem, košíkářem, kovářem, lukostřelcem, svíčkařem i papírníkem a dozvíte se spoustu zajímavostí o historii jejich řemesel. Jedinečnou atmosféru zažijete na středověkém tržišti, kde pořídíte stylové výrobky včetně místní kosmetiky. Toužíte po chvíli klidu a nicnedělání? Odpočiňte si v místní bylinkové zahradě.

Hamousův statek ve Zbečně

7. Výlet za poctivým chlebem

Cítíte tu vůni čerstvě upečeného křupavého chleba? Je sobota, a tak se line z Hamousova statku ve Zbečně. Selská usedlost s roubeným obytným domem, zděnými chlévy, stájemi se sýpkou, stodolou, černou kuchyní a výměnkem vás vrátí do doby dávno minulé. Některé části statku byly nejspíš postaveny už ve 13. století. Absolvujte výlet daleko proti proudu času a udělejte si představu, jak naši předkové žili. Přijedete-li v sobotu, stanete se navíc svědky pravidelného pečení poctivého chleba.

Tradici vor na Vltavě

8. Voraři opět na výsluní

Půjde-li všechno hladce, na konci letošního roku se zápisu do Seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO dočká voroplavba. Poznejte ji s předstihem! I když coby komerční doprava na Vltavě, kde se provozovala už od 11. století, s vytvořením Vltavské kaskády zanikla, tradice s ní spojená je stále živá. Udržuje ji mimo jiné spolek Vltavan Davle. Není náhoda, že Davle získala i titul Vorařská obec. Spolek provozuje malé muzeum, v létě pořádá zajímavé akce a organizuje projížďky na tradičním šífu.

Muzeum čokolády Kutná Hora

9. Česká čokoláda mezi nejlepšími na světě

Věděli jste, že ještě před druhou světovou válkou patřila čokoláda vyrobená v Kutné Hoře k těm nejlepším na světě? Na své místo na výsluní se nyní opět vrací. Místní čokoládovna byla založena roku 1918 a pod značkou Lidka vyvážela čokoládu a bonbony do celého světa. Obnovena byla roku 2018 a její součástí je i malé muzeum. Člověk by nevěřil, jaká je čokoláda věda. Přesvědčte se na vlastní kůži a skrz vlastní chuťové buňky. Vše o historii čokolády, jejím pěstování i výrobě se dozvíte při komentovaných degustacích.

Pivovar Lobeč

10. Tradičně hořká chuť českého piva

Poznejte tradici českého pivovarnictví i jinak než jen u stolu s pivem v ruce. Vydejte se do Černokosteleckého zájezdního pivováru, kde se postupně rozrůstá Národní muzeum pivovarnictví. Na ploše 4 000 m² v autentických prostorách historické sladovny se představuje především pivovarnická technologie Rakouska-Uherska a zdejší prostory se stávají muzeem s největší funkční varnou na přímý otop dřevem na světě. Kromě ojedinělého muzea navštívíte také pivovarskou restauraci.

Zajímá vás historie výroby piva a chcete se o ní dozvědět co nejvíc? Dejte si do hledáčku parostrojní pivovar v Lobči. Technická památka, která před nedávnem vstala z popela, vás seznámí s příběhem půltisícileté tradice vaření piva na Kokořínsku. Provede vás sám majitel, architekt Pavel Prouza. Ochutnávka je samozřejmostí. Myslete na teplejší oblečení a obuv se silnou podrážkou, v pivovaru je celoročně chladno.


Podobné články